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	Question: 


For the Measurement of Capacitance test, is there a refined test procedure that produces consistent and repeatable results?

Background:

When the Decision Sheet DS/2009/001A was originally proposed, it was intended to refine the Measurement of Capacitance test procedure from IEC 60079-0:2004 and 2007 Editions.  Since that time, that refined test methodology was implemented into IEC 60079-0:2011 Edition (Sixth Edition).  Furthermore, additional refinement of the test methodology has been proposed in the draft of IEC 60079-32-2, Ed. 1, which was taken into consideration in the clarifications below.

Answer: 


The test methodology in Clause 26.14 of IEC 60079-0:2011 Edition (Sixth Edition) should be applied for IEC 60079-0:2004 and IEC 60079-0:2007.

In conjunction with the test methodology in Clause 26.14 of IEC 60079-0:2011 Edition (Sixth Edition), the precautions below additionally should be followed:

NOTE 1 The connection leads shall be as short as possible to avoid stray currents.  Care should be taken to ensure the leads move as little as possible between and during measurements.

NOTE 2 Capacitance shall be measured in the smallest measurement range of the meter in order to obtain the most accurate readings possible, taking into consideration the accuracy of the meter in such a range.

NOTE 3 Stray capacitance shall be minimized by keeping conductive items and the human body at least 50 cm away from the sample under test.

NOTE 4 Calculated capacitances less than 3 pF shall be reported as < 3 pF.

NOTE 5 In cases where the capacitance of an isolated metal part is expected to be higher to other metal parts of the object than to earth, this capacitance shall additionally be measured and evaluated.
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