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	Introduction
This Decision Sheet applies to the type of cable gland intended for one or more cables, with a seal made up of a number of separate elastomeric modules or parts of modules (modular internal seal), which are compressed together when the gland is assembled and mounted as intended.

Note 1: In certain regions this type of cable gland is designated a “cable transit”
Note 2: This Decision Sheet does not apply to cable glands with single piece ring seals complying with Annex A of IEC 60079-0.

Question 1 - sub-clause 5.1.2
Sub-clause 5.1.2 requires seals in enclosure joints to be of “one-piece continuous construction”. Does this sub-clause apply for modular internal seals of cable glands (seals between the frame of a cable gland and the cables)?


Answer

No. Considering that the sub-clause applies for gaskets in joints and considering the definition of joints according to 3.2, this sub-clause is not applicable for internal seals of cable glands. The frame of the gland and the cable, between which the seal is located, is not “two parts of an enclosure” or “the conjunction of enclosures” as stated in the definition.

Question 2 - sub-clause 5.2.1
a) Can cable glands with circular or non-circular form or flanges (including a flange gasket), intended to be mounted on enclosures by threaded fasteners such as threaded studs, bolts and nuts (incl. threaded glands for non-threaded entry holes to be locked by a counter nut), be evaluated as equipment?


b) Can cable glands with frames intended to be welded, cast or cemented on an enclosure in the field, or cable glands according to a) above but without flange gaskets, be evaluated as equipment? 


Answer

a) Yes, provided that the gland includes a flange gasket and the manufacturer’s instructions state that the gland shall be mounted in such a way that the joints between the flange and the enclosure fulfils the required degree of ingress protection after mounting (IP 6X or IP 5X according to 6.1.1).  The particular gasket shall have been tested (high temperature/high humidity, etc.) as part of the cable gland assembly. The gland shall be “X”-marked and this condition regarding ingress protection (IP) after mounting, shall be stated on the certificate.
Note 3:  Depending on the form of construction and the resilience of the gasket, the condition or instruc-tions may need to refer to the flatness or rigidity of the enclosure to which the gland may be attached.
b) No. To fasten a gland to an enclosure in the field, by welding, casting or cementing, may influence the type of protection “t” related to e.g. temperature and resistance to impact requirements in the standards. Glands according to a) - but without frame sealing – may also influence the type of protection “t”, related to e.g. degree of ingress protection IP. Therefore, such glands shall be evaluated as Ex components, to allow the relevant requirements and tests according to the standards to be applied after the gland has been mounted as intended on an enclosure, to form complete equipment.   
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