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	Background:  

Historically, clause 4.2.3.4 of IEC 60079-7: 2006 and clause 7.3.5 of IEC 60079-15: 2010 both cite ‘card edge connectors’ as typical examples of a pluggable connection in the notes associated with those clauses.

However, clause 4.2.1 of IEC 60079 7: 2006 (Electrical connections, General) states: 

‘Each type shall, as applicable: 

f) except as permitted by the earth continuity test of IEC 60079-0, provide contact pressure that is not applied through insulating materials’

Since the card edge, in this case a PCB, has to include an insulating material, then contact pressure must depend on the insulating material.

The same requirement exists in clause 7.1 f) of IEC 60079-15: 2010.
This apparent contradiction has existed for a considerable time and continues in IEC 60079-7:2015 for both Ex eb and Ex ec (Clauses 4.2.1 (f) General, 4.2.3.4 Ex eb and 4.2.3.5 Ex ec).

Since the reference to edge connectors is in a note, the formal resolution would be to discount the note.  However, the note was presumably put there for a purpose, indicating that an edge connector would be acceptable.

Question: 

How, rationally, can the inconsistencies be resolved?  Is a card edge connector permitted?

Answer:
Because card edge connectors are specifically mentioned as acceptable, the MT of 60079-7 and 60079-15 must have assumed that 4.2.1(f) of 60079-7 and 7.1(f) of 60079-15 did not take precedence in this particular case.  Therefore the use of a card connector applying pressure to the printed wiring tracks via the insulating material of the board is acceptable for both Ex eb and Ex ec.

ExTAG believes that it is necessary for MT 60079-7 to consider the wording and issue either an I-Sh or an amendment as appropriate.
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