[image: ]		DS 2023/002
		July 2023
		
COLLECTION OF IECEx / ExTAG DECISION

	Standard:
IEC 60079-0:2017
(Edition 7.0)
	Clause: 29.10

	Draft Decision Sheet: 
ExTAG/700A/CD

	Subject:
[bookmark: _Hlk119940778]Marking of Ex Components when intended for use only by their manufacturer
Status of document:
Approved
	Key words:
· [bookmark: OLE_LINK1]Ex Component
· Marking
	Date: 2023 07 28

Originator of original proposals: 
FMG
Date: 

TC/SC involved: 
IEC/TC 31 WG22

	
Background
There was a comment raised at TC31/WG22 during the initial development of IEC 60079‑0, Edition 8, regarding the requirement for marking of Ex Components that are intended for use only by their manufacturer, as part of Ex Components orEx Equipment the manufacturer places on the market (offers for sale).
As a result of that comment, an additional paragraph was added to 29.10 in the draft standard to clarify the applicability:
“The marking for any Ex Component may be omitted if the Ex Component manufacturer is intended to be the holder of an Ex Equipment certificate employing the Ex Component, and is indicated as such in the Schedule of Limitations of the Ex Component certificate.”
There are CBs today that permit the omission of marking in these unique situations, and some clarity and consistency is desirable prior to the publication of IEC 60079-0, Edition 8.
Question:
Is marking of an Ex Component always required?
Answer:
No.
Sub-Clause 29.10 of IEC 60079-0, Ed 7 does not always require Ex Component marking. 
When the following conditions apply:
1)	the Ex Component is not intended to be offered separately for sale and is solely for integration by the Ex Component manufacturer into their own Ex Components or Ex Equipment, and
2)	the manufacturing location for the Ex Component and Ex Equipment is under the Quality Management System of the same manufacturer. Such an Ex Component is considered to be a “significant part” as defined in 8.5.2 b) of ISO/IEC 80079-34 and, therefore, traceability under the Quality Management System is required.
the marking section of the Certificate of Conformity should state:

“This Ex Component has no “Ex” marking as it is not offered separately for sale, but is solely for integration by the Ex Component manufacturer into their own Ex Components or Ex Equipment.”
As the “Marking” section would not include the “Ex” rating of the Ex Component, that rating information should be included in the “Equipment” section.
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