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INTRODUCTION

This document, ExTAG/675/CD, Draft ExTAG Decision Sheet – The test sample used for the dielectric strength test on the compound has been prepared by NEPSI CN and is issued for consideration by ExTAG.

In accordance with OD 035 this document is issued for a six week comment period. 

Please submit comments on this new Draft DS using the comments table, a separate document, by –

2022 06 16

to


Christine Kane

ExTAG Secretariat
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	BACKGROUND:
The requirements of water absorption test have been given in Clause 8.1.1 of IEC 60079-18:2014:
When required by 5.3.1 the test shall be carried out on samples of the compound(s) used in
"m" equipment. Three dry samples of the compound(s) shall be tested. The samples shall be
circular with a diameter of 50 mm ± 1 mm and a thickness of 3 mm ± 0,2 mm. The samples
shall be weighed then immersed for at least 24 h in water, at a temperature of 23℃   K.
They shall then be taken out of the water, wiped dry and weighed again within 1 minute. The
increase in mass shall not exceed 1 %.
The requirements of water absorption test have been given in Clause 8.1.2 of IEC 60079-18:2014:
The sample shall be circular with a diameter of 50 mm ± 1 mm and a thickness of
3 mm ± 0,2 mm. The sample shall be symmetrically placed between electrodes 30 mm ± 1 mm
in diameter, within a temperature controlled oven, set to achieve the maximum service
temperature of the compound.
A voltage of 4 kV r.m.s.   % and with frequency between 48 Hz and 62 Hz shall be applied
for not less than 5 min. No flashover or breakdown shall occur during the test.
Whether the same sample should be used for above two tests? In practice, it seems that different ExCBs/ExTLs have their different views.
QUESTION:  
Should the sample for the water absorption test (Clause 8.1.1) be used for the dielectric strength test (Clause 8.1.2)?
ANSWER:  
Yes. It is recommended that the sample for the water absorption test be subsequently used for the dielectric strength test, when both of the water absorption test and dielectric strength test are required to be carried out on samples of the compound(s) used in “m” equipment.
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