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INTRODUCTION

This document, ExTAG/630A/CD Draft ExTAG Decision Sheet - Routine overpressure test for enclosures with cemented joints and with volumes less than or equal to 10 cm3 has been prepared for consideration by ExTAG.
[bookmark: _GoBack]
This revised version of the document has been prepared to take into account editorial changes which are highlighted in yellow.

In accordance with OD 035 this document is issued for a six week comment period. 

Please submit comments on this new Draft DS using the comments table, a separate document, by –
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Christine Kane
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Background:

It is stated in Clause 6.1.2 of IEC 60079-1:2014 that,
Routine overpressure testing of cemented joints (per Clause 16) shall be performed whenever 1,5 times or 3 times the reference pressure is necessary to comply with 6.1.2.

The above content is an extension compare to IEC 60079-1:2007.

Also it is stated in Clause 16.2 of IEC 60079-1:2014 that,
For enclosures that do not incorporate welded constructions, routine overpressure tests are not required under either of the following conditions:
– for volumes less than or equal to 10 cm3; or
– for volumes greater than 10 cm3, and when the prescribed type test has been made at a static pressure equal to four times the reference pressure.

It seems that these two Clauses are inconsistent.  Different person has different opinions.  So it’s necessary to be clarified.

QUESTION:
For enclosures with cemented joints and with volumes less than or equal to 10 cm3, should routine overpressure tests be carried out?

ANSWER: 
No.  
Although routine overpressure tests of cemented joints (per Clause 16) shall be performed whenever 1,5 times or 3 times the reference pressure, as stated in Clause 6.1.2 of IEC 60079-1:2014,  Clause 16.2 of IEC 60079-1:2014 is an exception to an enclosure requiring routine test, if the volume of the enclosure is less than or equal to 10 cm3.  
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