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	Background
An IEC Interpretation sheet 5 (ISH5) for IEC 60079-11 Ed.6 (2011) has been issued that clarifies that the dust blanket testing required in 5.3.2.3.1 of IEC 60079-0 Ed.7 (2017) for EPL Da is required where the power limits of IEC 60079-11 Ed.6 Table 4 are exceeded. However, this does not mention whether or not this is the case where the current and power limits meet 5.6.5 paragraph 2 and Table 4 requirements.

IEC 60079-0 Ed.7 (2017) requires a 200 mm dust blanket when determining the service temperature for EPL Da. This requirement was relocated from IEC 60079-18 and IEC 60079-31 and was only indicated as a minor / editorial change, with an explanation (A1), in the Table of significant changes between IEC 60079-0 Ed.6 (2011) and IEC 60079-0 Ed.7 (2017) in the foreword of the latter.

A1
The dust layer requirements for EPL Da are unchanged from what previously existed in IEC 60079-18, Ed 4 and IEC 60079-31, Ed 2, but have been relocated to IEC 60079-0 to allow consistent application in all Types of Protection.
At the time that IEC 60079-11 Ed.6 was published in 2011, this dust layer was not stated as required when determining the service temperature for EPL Da by either IEC 60079-11 Ed.6 or IEC 60079-0 Ed.6 (2011). Hence, in the application of IEC 60079-11 Ed.6 (2011), this change to IEC 6007-0 Ed.7 (2017) could be regarded as a major technical change. Nonetheless, the classification of changes in a Foreword does not affect the changes to those requirements.

As a result, some ExTLs have interpreted the above as implying that, where IEC 60079-11 Ed.6 (2011) 5.6.5 paragraph 2 and Table 4 are applied in the determination of the temperature classification, then the 200 mm of dust blanked is not required when determining the service temperature.

IEC 60079-11 Ed.6 (2011) Table 1 states that the requirements in 5.2 of IEC 60079-0 for the determination of the service temperature for IS apparatus for Group I, II and III are not modified by IEC 60079-11.

So, notwithstanding that the addition of the 200 mm of dust blanked for determining the service temperature may feel like a major technical change, and notwithstanding that ISH5 answer 2 only covers power in excess of IEC 60079-11:2011 Table 4, nonetheless IEC 60079-11 Ed.6 (2011) 5.6.5 paragraph 2 obviates the need for a surface temperature determination for the purposes of temperature classification only, and says nothing about how either the surface or service temperatures are determined when required.

Therefore, there is nothing in IEC 60079-11 Ed.6 (2011) that obviates the need for the 200 mm dust blanket of IEC 60079-0 Ed.7 (2017) when determining the surface or service temperatures where they are required.

Question

Is it required to perform the service temperature assessment for IS apparatus EPL Da with the apparatus covered under a 200 mm dust layer, even though the temperature classification is determined according IEC 60079-11 clause 5.6.5 paragraph 2?

	Answer
Yes, if Intrinsic Safety of the EPL Da intrinsically safe apparatus relies on the maximum service temperature (for example, for the rating of components, integrity of materials, etc.), the service temperature shall be determined with the apparatus covered under a 200 mm dust layer, whether or not the temperature classification is determined according IEC 60079-11 clause 5.6.5 paragraph 2.
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