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INTRODUCTION
This document is a compilation of comments received on ExTAG/410/CD, Draft Decision Sheet - Manually operated arcing or sparking components located within an enclosure (Revision DS 2008/005) with observations completed by the originator, Mr Paul Kelly. Mr. Kelly has advised the Secretariat that the observations contained in this document, have been agreed to by the Convenors of AHG 47, MT 60079-7 and MT 60079-15. 
ExTAG Members and MT Conveners are asked to review this document and to inform the IECEx Secretariat if their comments have not been captured/fully captured.

The originator has taken comments into consideration in preparation of the final publication as DS 2008/005A
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	Member Body


	Clause/ Sub-clause
	Paragraph Figure/

Table
	Type of

comment

General/

technical/

editorial
	COMMENTS
	Proposed change
	Observation

(to be completed by the originator)

	CML

GB


	
	
	
	Agree with this decision sheet
	
	Noted

	CSA

CA
	
	
	G
	CSA supports this decision sheet and the continuation of acceptance of manually operated arcing or sparking components located within an enclosure in ec as per same concept that it was for nA.

	
	Noted

	DEKRA Certification B.V.

NL
	
	note
	e
	The reference to cl. 4.2 of IEC 60079-15:2005 is not correct
	Replace IEC 60079-15:2005 by IEC 60079-15:2010 
	Accepted

	DEKRA Certification B.V.

NL 


	
	
	g
	We agree with this draft DS except the editorial noted above.
	
	Noted

	DEKRA 
EXAM

DE
	DS 2008/005A


	
	T

	In principle we agree to the proposal. But the quality of such switching elements can vary from poor to good quality regarding the safety of the closed contact. Therefore requirements for these switching elements should be defined and included to this DS.

 
	Postpone the DS and put forward the matter to MT 60079-7 for preparation of requirements for the switches.
	Not accepted.  This draft DS simply proposes to extend the existing DS interpretation to IEC 60079-7:2015 for the exact same application.  As required by IEC 60079-0, these switching elements must also comply with the applicable safety requirements of the relevant industrial standards.
 

	FME
GB

	
	
	te
	The ‘clarification’ for 60079-15:2005 is not a clarification but a change to the standard. The wording in IEC 60079-15 does not specifically permit the clarification that is being proposed. Since the IECEx system only permits the application of current plus 1 prior edition, IEC 60079-15 should be considered obsolete for type ‘nA’

	Delete the final Note.
	Accepted in principle.  See Observation on DEKRA Certification B.V. NL comment above.

	Kiwa

Nederland B.V.

	
	
	G
	We agree with this draft DS

	
	Noted

	NANIO/CCVE

RU
	
	
	 te
	 If manually operated arcing or sparking component is very often switched when in service, it can get worn to the extent it will produce a transient resistance that can lead to local heating or uncontrolled switching of this component. 


	To add the following wording at the

end of the 1st paragraph of the

Answer:

Assuming all other constructional

features of the electrical equipment

comply with the applicable type of

protection requirements for non-sparking device, “nA”, or for increased safety apparatus, “ec”, then the equipment described in the question above can be marked either “nA” or “ec” respectively if the manually operated arcing or sparking

component is only seldom used when

in service.

	Not accepted.  This draft DS simply proposes to extend the existing DS interpretation to IEC 60079-7:2015 for the exact same application.  As required by IEC 60079-0, these switching elements must also comply with the applicable safety requirements of the relevant industrial standards.



	NEPSI
CN
	
	
	G
	The definition of Clause 3.5 of IEC 60079-7:2015 is for type of protection “e”, not for “ec”. Therefore the background description for “ec” should be properly modified in order to treat the draft decision published.

	
	Accepted

	SIRIM
MY
	
	
	G
	SIRIM Malaysia does not have any comment to the drafts.

	
	Noted

	TestSafe
AU

	Clause 3.9.1 of IEC 60079-15:2005 &

Clause 3.5 of IEC 60079-7:2015


	
	
	TestSafe support the proposed answer.
	
	Noted

	UL
USA
	
	
	
	UL supports ExTAG/410/CD without comments.

	
	Noted
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