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INTRODUCTION

This document is a compilation of comments from ExTAG, as well as observations, from the originator. 

Based on the comments received, which offered limited support, the originator, SP Technical Research Institute of Sweden, SE, has now requested the withdrawal of this Draft DS. 
ExTAG Members and MT Conveners are asked to review this document and to inform the IECEx Secretariat if their comments have not been captured/fully captured.

Draft Decision Sheet ExTAG/412/CD has now been withdrawn.
On behalf of Mr. Gauthier
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(to be completed by the originator)

	DEKRA Certification B.V.


	
	
	t
	Although it may be the intention of the standard we do not find any argument to ignore the requirements for fault conditions for the determination of the surface temperature of internal parts. 

Therefore we do not agree with this draft DS.

	Reject this Draft DS and ask the responsible working group of TC 31, if there is a mismatch in the intention and the wordings, to repair this by an interpretation sheet or corrigendum.
	Accepted.

The draft DS is withdrawn, considering four ExTLs (incl. SP) in principal in favour of the draft and four ExTLs + an individual against the draft . We suggest any comments on the subject to be included in national comments on draft Ed. 3 of IEC 60079-31 (31/1248/CD).

	FME

GB


	Note
	
	ge
	Delete the note. These may be questions that need to be addressed, but they are not directly relevant to the subject matter of the draft DS.


	Delete note.
	Accepted
See our comment at the top.

	FME

GB 
	
	
	te
	The answer to this DS should be Yes; as the standard is written it is not sufficient to consider just normal operation.

For ‘ta’ both the internal and external temperatures are to be determined in accordance with 4.3.2. These test are to be conducted using the criteria of 6.1.2 as specified in 4.3.2.

The criteria of 6.1.2 require the test to be conducted in accordance with IEC 60079-0 plus one additional fault applied to the ‘ta’ equipment.

To maintain the integrity of the system, the manufacturer should not be specifying the faults to be applied. The manufacturer can work with the ExCB/ExTL and provide information to assist with the Certification, but the responsibility for the final certification rests with the ExCB.


	Yes. The maximum temperature for ‘ta’ shall be determined both on the external surface and internal components under the test requirements of IEC 60079-0:2011 Cl 26.5.1 and with one fault applied to the equipment. 


	

	Kiwa Nederland B.V.
	
	
	
	Although the wording of the considerations and tests are different from the previous edition of the standard (Edition 1), the requirements for "ta" are effectively unchanged (apart from the 200 mm dust layer instead of 500 mm dust layer).

The same fault conditions as stated in table 2 of edition 1 or in accordance with the appropriate "industrial standard" (as Ed. 2, clause 4.1 states) apply. So for internal components and devices (as Ed. 1, clause 4.2.1.3 says) as well.
Since to our opinion the intention of this edition does not differ from that of edition 1, we do not support the proposed Decision Sheet.
Note: In fact the only difference between Ed. 1 and Ed. 2 regarding temperatures, is that fault conditions (as in table 2 of Ed. 1) do not apply for "tb" and "tc" anymore.


	
	Accepted.

See our comment at the top.

	NANIO/

CCVE

RU
	
	
	General
	We support ExTAG/412/CD without any comments
	
	Accepted, however the draft DS is withdrawn according to our comment at the top.

	NCC Certificações do Brasil Ltda.
	4.1, 4.3.2 
6.1.2 

	
	Technical
	Agree with comments 
	If enclosure not intended to be open in the presence of explosive dust atmosphere, it is not necessary to consider faults in internal components to determine the internal temperature. However, should be added a special condition of use to indicate that the enclosure must not be open in the presence explosive dust atmosphere, according clause 29 of IEC 60079-0:2011 Ed 6.0.
If enclosure intended to be open in the presence of an explosive dust atmosphere (e.g. maintenance), the fault conditions in the internal components should be considered and the internal measurement of the surface of the components shall be performed.
	Accepted, however our draft DS is withdrawn according to our comment at the top.

	NEPSI

CN
	
	
	T
	We don’t support the draft decision sheet. We noted clause 4.3.2 of IEC 60079-31 indicates that clause 6.1.2 shall be applied when determining the maximum surface temperature of internal components.

There is really a need to clarified the questions raised at the end of the draft decision for avoiding different interpretations, and suggest to transfer them to the corresponding MT 60079-31.
	
	Accepted.

See our comment at the top.

	TC31

From
Schwarz

DE

	Complete Document
	
	general
	The draft DS as posted does not reflect the requirements given in the standard IEC 60079-31 ed 2 nor is not in line with the rules for drafting IECEx DS. Details are shown in the additional comments
	The draft DS as posted should be withdrawn
	Accept withdrawal, see our comment at the top.

	TC31

From

Schwarz

DE


	Back-ground
	
	
	The information given in the background is correct and reflects the content given in the standard
	
	Noted


	
	Question
	
	
	The question given is not in line with the text of the standard and does not reflect the content of the standard. In 4.3.2 the text goes on

…. The marked maximum surface temperature shall be measured on the external surfaces of the

enclosure and the surfaces of the internal components for electrical equipment…….
	The draft DS as posted should be withdrawn
	Accept withdrawal, see our comment at the top.


	
	Answer
	
	
	The answer is not correct and ignores the requirements given in 4.3.2

Also that a fault may only be taken into account if specified by the manufacturer is not in line with the requirements given in 6.1.2

	The draft DS as posted should be withdrawn
	Accept withdrawal, see our comment at the top.

	
	Justi-fication
	
	
	The justification given does ignore the basic requirements for equipment in EPL Da.
	The draft DS as posted should be withdrawn
	Accept withdrawal, see our comment at the top.

Please observe, depending on if the cause for external dust to enter into the enclosure is considered as “normal operation”, “expected malfunction”, “rare malfunction” or not possible (“infallible enclosure”), different conclusions might be possible with respect to additional faults, if any, to be considered for internal temperatures for Da equipment.  

	
	IEC rules
	
	
	The OD 35 is the relevant OD for drafting and publication of DS 

The purpose of ExTAG Decision Sheets is not to modify or "interpret" Standards.

	The draft as posted proposes a modification/ interpretation of the standard and is not in line with the requirements for preparing a DS

The draft DS as posted should be withdrawn
	Accept withdrawal.
Please consider that OD35 also says ”To improve uniform application, the ExTAG decision sheets are a method to minimize different interpretations at IECEx Test Laboratories (ExTLs) and IECEx Certification Bodies (ExCBs)”

	 TC31

From

Schwarz

DE
	IEC rules
	
	
	If the ExTAG comes to the opinion, that an amendment/change to a Standard/s may be required, the question will be forwarded to the relevant technical committee/s of the IEC responsible for the Standard/s

	This text also given in OD 35 shows very clearly which way must be followed

The draft DS as posted should be withdrawn
	Accept withdrawal, see our comment at the top.

The objective with the draft DS was to as soon as possible reach a manageable approach and uniform approach between ExTL:s for level of protection “ta” according to IEC 60079-31.

	TestSafe

AU


	Sub-clause 4.1 and 

Sub-clause 6.1.2

	
	Technical
	TestSafe support the proposed answer.
	
	Accepted, however the draft DS is withdrawn according to our comment at the top. 

	UL-

USA


	4.3.2
	
	Technical
	UL does not support this DS as it appears to directly conflict with the text of clause 4.3.2.  The standard requires one fault to be applied.   The DS says that faults shall not be applied and it is enough to consider normal operation.  
	Rewrite the DS considering the text of the standard, or withdraw the draft DS.
	Accepted.

See our comment at the top.
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