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INTRODUCTION

This document contains the compilation of comments received on ExTAG/540/CD - Draft ExTAG Decision Sheet – Smartphone or a tablet containing a LED to support a camera function, with observations from the originator, PTB, DE.

As a result of comments received and considered, a revised Draft Decision Sheet ExTAG/540A/CD has now been published for consideration and is issued for additional consideration over a six week period.
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	ExCB/
ExTL
	Clause/ Sub-clause
	Paragraph Figure/
Table
	Type of
comment
General/
technical/
editorial
	COMMENTS
	Proposed change
	Observation
(to be completed by the originator)

	DEK
KEMA
NL

	
	
	G
	We agree with ExTAG/540/CD
	
	Noted.

	ExTC
AU
	Question
	1
	General
	While we have sympathy for the proposal, we feel that the Question is completed only after specifying the Ex protection being considered.

Merely mentioning smartphone or a tablet containing a LED does not provide clarity, because it is possible that the smartphone electronics may have used Ex ib type of protection, but the LED may have used Ex e type of protection. And in this case, impact test is necessary. 
	Rewrite the question as “Is a smartphone or a tablet containing a LED to support a camera function, with the entire equipment being considered as intrinsically safe, require to be impact tested according to a luminaire in the sense of IEC 60079-0?

And then the answer is “No. The test for Resistance to impact is not applicable for intrinsic safety equipment, except when IEC 60079-11:2011 Clause 6.1.2.3a) is applied”

	Not accepted, as this question is not linked to 60079-11 only.

	FME
GB

	
	
	te
	Smartphones and tablets either include an app or it is possible to download an app so that the LED on the rear of the device can be used as a torch. If this function is enabled or an app is installed permitting this use then the LED would be operating as a normal function of the smartphone and this would not be an auxiliary function.
Ergo, the low impact energy would be appropriate if there is no torch function enable on the smartphone, otherwise the high impact energy would apply.
	Modify as shown,
Where there is no torch application or the smartphone or tablet torch function is disabled No, a smartphone or a tablet containing a LED to support a camera function is a portable or transportable Ex Equipment, as where the built  a build in LED has only an auxiliary function and where the main function of the equipment is not to be a luminaire. Thus, it is not considered as a portable or transportable luminaire and the impact requirements for luminaires, such as footnote b of table 15, are not applicable. However where there is a torch function or this function is not permanently disabled, or an app can be installed by the user enabling the LED to be used as a torch, the requirements for portable luminaires such as footnote b of table 15, are applicable.
 
	Accepted in principle, see comment of IEC TC 31 WG 22

	FMG
US
	
	
	te
	The “question” asked by the draft Decision Sheet is whether an LED supporting a camera function is considered a luminaire. We believe the “answer” to that very specific question is “no”, but maybe it is actually the wrong question. We agree that an LED supporting the camera with a “flash” function is not a luminaire. However, that may not be the only function of that LED. Today, many smartphones and tablets include a function where the LED on the rear of the device can also be used as a “torch” or “flashlight” to provide area illumination. If this function is enabled, the LED could be operating as a normal function of the smartphone and this would not be an auxiliary function.

In accordance with the current requirements, for a typical smartphone or tablet, the LED and camera lens on the rear of the device would be subject to the “high” risk of mechanical danger (0.7 kg-m) for portable handlights, but the much larger display screen on the opposite side of the device could be subjected to either the “low” or “high risk of mechanical danger tests for light transmitting parts (0.2 kg-m or 0.4 kg-m) as appropriate.

The “low” risk of mechanical impact would only be applicable to the LED and camera lens IF the “torch” or “flashlight” function was not present, or was disabled on the smartphone or tablet.
	Modify as shown,
Where there is no “torch” or “flashlight” function, or that function has been disabled, No, a smartphone or a tablet containing an LED to support a camera function is considered a portable or transportable Ex Equipment, as where the integral  a build in LED has only an auxiliary function and where the main function of the equipment is not to be a luminaire. Thus, it is not considered as a portable or transportable luminaire and the impact requirements for luminaires, such as footnote b of table 15, are not applicable. However where there is a “torch” or “flashlight” function, or this function is not disabled, the requirements for portable luminaires, such as footnote b of table 15, are applicable.
	Accepted in principle, see comment of IEC TC 31 WG 22

	ITL
IL
	21.1
26.4.2

	15
	NA
	ExTAG is acceptable as is
	NA
	Noted

	LOM
ES
	
	
	General
	LOM agrees this DS
	
	Noted

	NANIO CCVE (ExCB and ExTL)
RU


	
	
	General
	We support this ExTAG Decision Sheet without comments
	
	Noted

	NCC
BR
	21.1
26.4.2
	Table 15
	
	We understand that the requirements for light-transmitting parts without guard are applicable in this case.
	
	Noted

	NEPSI
CN
	
	
	G
	We support the draft decision sheet ExTAG/540/CD.

	
	Noted

	QPS
CA
	
	
	
	QPS supports the draft decision sheet and has no further comment
.
	
	Noted

	SIQ
SI

	
	
	
	We agree with proposal.
	
	Noted

	TC31
WG22

	
	
	te
	WG22 notes that an IECEx Decision Sheet cannot be used to modify requirements, only to help clarify them and promote uniform application. The suggestions below attempt to work with, and attempt to clarify, those existing requirements. Further discussion, and possible revisions to the requirements will be considered during development of Edition 8 of IEC 60079-0, likely commencing in October 2019, with publication in late 2022.

(Continued)

	Modify as shown,
Where there is no “torch” or “flashlight” function, or that function has been disabled, No, a smartphone or a tablet containing an LED to support a camera function is considered a portable or transportable Ex Equipment, as where the integral  a build in LED has only an auxiliary function and where the main function of the equipment is not to be a luminaire. Thus, it is not considered as a portable or transportable luminaire and the impact requirements for luminaires, such as footnote b of table 15, are not applicable. However where there is a “torch” or “flashlight” function, or this function is not disabled, the requirements for portable luminaires or handlights, such as footnote b of table 15, are applicable. 
	Accepted in principle.

The new last sentence is modified as follows:
However, where the LED serving as a “torch” or “flashlight”, or this function is not disabled, the requirements for portable luminaires or handlights, such as footnote b of table 15, are applicable to the LED part only.

	TC31
WG22

	
	
	te
	The question asked by the Decision Sheet is whether an LED supporting a camera function is considered a luminaire. The answer to that very specific question is “no”, but maybe it is actually the wrong question. The LED supporting the camera with a “flash” function is not a luminaire. However, that may not be the only function of that LED. Today, many smartphones and tablets include a function where the LED on the rear of the device can also be used as a “torch” or “flashlight” to provide area illumination. If this function is enabled, the LED could be operating as a normal function of the smartphone and this would not be an auxiliary function. When IEC 60079-0, Edition 7, was being developed, the requirements were written to address portable handlights and did not consider this application of a smartphone or tablet.

(Continued)

	
	

	TC31
WG22

	
	
	te
	In accordance with the current requirements, for a typical smartphone or tablet, the LED and camera lens on the rear of the device would be subject to the “high” risk of mechanical danger (0.7 kg-m) for portable handlights, but the much larger display screen on the opposite side of the device could be subjected to either the “low” or “high risk of mechanical danger tests for light transmitting parts (0.2 kg-m or 0.4 kg-m) as appropriate.

The “low” risk of mechanical impact would only be applicable to the LED and camera lens IF the “torch” or “flashlight” function was not present, or was disabled on the smartphone or tablet.
	
	

	TIIS
JP

	
	
	General
	We support the draft DS without comments.
	
	Noted

	UL
[bookmark: _GoBack]US
	
	
	
	UL supports 540/CD.
	
	Noted

	UL
BR
	
	
	
	ULBR supports the datasheet as it is.
	
	Noted
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