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INTRODUCTION 
 
 
This document contains a proposal from PTB to discuss the application of IEC 
60079-11 to Mobile devices such as Tablet PC and Smartphones at the 2016 IECEx 
ExTAG Meeting in Umhlanga, South Africa. 
 
ExTAG Members are asked to consider the PTB proposal and be ready for 
discussion at the meeting. 
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Questions to the IECEx ExTAG according  

to mobile electronic equipment 

 
 
Introduction 
 
The demand for mobile devices like Tablet PC and Smartphones with EPL Gb and Db is 
growing in industry. Some manufacturers and ExTLs are of the opinion that the standards 
should be altered because the standards are not matching for that kind of products.  
 
The standards are interpreted by manufacturers and ExTLs in different approaches, 
therefore in some cases the products do not meet the requirements of  
IEC 60079-11. 
 
Discussion points to ExTAG 
 

1. Application of IEC 60079-0 and ff 
 
Is it permitted according to IEC 60079-0 and ff to allow relaxations other than 
explicitly stated in the standards for portable equipment? 
 

2. Application of IEC 60079-11 
 
Explosion-proof smartphones or Tablet PCs with EPL Gb and Db usually are 
constructed as intrinsically safe equipment acc. to IEC 60079-11. The manufacturer is 
obliged to take measures, amongst others, that the surface temperature of 
components (actually mostly ICs) are not exceeding the specified limits, also under 
fault and worst case conditions, which have to be taken into account. It has to be 
considered that the energy stored in the battery (e.g. Li-Ion batteries) can be 
dissipated, so that the temperature limit for small components (200 ºC for temperature 
class T4) may be exceeded. 
 
For surface temperature classification, failure of any semiconductor device to a 
condition where it dissipates maximum power shall be taken into account. IEC 60079-
11, clause 7.6, states the requirements to failure of components, connections and 
separations. It is required in section d) that semiconductor devices to be considered 
to fail to short circuit or to open circuit and to the state to which they can be driven by 
failure of other components.  
 
Instead of application of clause 7.6 an FMEA (Failure Mode Effect Analysis) was 
performed by a manufacturer. This would be a new and unusual approach for Intrinsic 
Safety and is not intended in the actual standard. It was reported that such an 
approach was discussed in the maintenance team for IEC 60079-11 and was not 
supported due to the high complexity of modern integrated circuits and other reasons. 
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At the moment it is very difficult to define the state of the art for mobile electronic 
equipment. The standards should possibly reflect the special needs for this kind of 
products. Therefore IEC TC 31 intends to install an advisory group for portable 
equipment.  
 
What is the opinion of the experts of IECEx ExTAG? 
 


