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	Background:

Revision to DS 2018/006, ExTAG/544/CD along with compilation of comments, ExTAG/593/CC were considered during the 2019 Dubai ExTAG meeting, with a decision taken to proceed to publication incorporating the comments from the meeting, re ExTAG/601/R Cl 9.2.3. 
IEC 60079-15:2010 Edition 4.0 has addressed the requirement of creepage distances and clearances in clause 11.2.4.5 and clause 11.2.5 for ballast and non-sparking luminaires by following description:

Clause 11.2.4.5 of IEC 60079-15:2010 Edition 4.0
“If the ballast is not protected by an internal over current device on the printed circuit boards of electronic ballasts, the requirements for creepage and clearance distances in Table 3 of IEC 61347-1 apply without the exemptions permitted in that standard. If such an over current device is used the creepage and clearance distances on the supply side of the over current device shall be in line with Table 2. The over current device, if employed, shall have a rated voltage not less than that of the circuit and shall have a breaking capacity not less than the fault current of the circuit.”.

Question : 
For non-sparking ballast with over current device, the creepage distance and clearance on the supply side has been specified in the standard clearly. 
1. For those circuit after the over current device, is it essential to verify the creepage distance and clearance? 
2. What are the requirements for the confirmation of the creepage and clearance? 

Answer: 
1. Yes. The concept of non-sparking is to minimize the occurrence of arcs or sparks capable of creating an ignition hazard during conditions of normal operation.
2. The manufacturer shall state the compliance with IEC 61347-1 in the documentation
In addition to the statement in the documentation, manufacturer shall provide a statement from the ballast’s manufacturer informing which clause is applied, or the test report of IEC 61347-1. 
When clause 14 or Annex P is applied, the over current device and creepage and clearance shall be checked according with the requirements of IEC 60079-15:2010. All the evidences used for the assessment shall be added to the schedule drawings (datasheet of the over current device, drawing of the ballast, …).


Note: Control gear for LED lights luminaire shall be assessed according with IEC 60079-15 Clause 11.2.4.5 in the same way than ballasts: The manufacturer shall state the compliance with IEC 61347-2-13 (lamp control gear) in the documentation.

Manufacturer shall provide: 

· a statement from the driver’s manufacturer informing which clause is applied, or

· the test report of IEC 61347-2-13. 

When clause 14 or Annex P of IEC 61347-1 is applied, an over current device shall be used, and creepage and clearance shall be checked as requested for the ballast in IEC 60079-15:2010.

All the evidences used for the assessment shall be added to the schedule drawings (datasheet of the over current device, drawing of the driver, …).
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