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INTRODUCTION





This document, ExTAG/478A/CD Revised Draft ExTAG Decision Sheet – The spark ignition test with super capacitor, has been prepared by the originator, PCEC, CN, and is circulated to ExTAG for comment.  The Compilation of Comments, along with observations from the originator, are contained in ExTAG/495/CC.

This updated version, ExTAG/478A/CD Revised Draft ExTAG Decision Sheet – The spark ignition test with super capacitor, takes into account the comments received.

In accordance with OD 035 it is issued for a six week comment period. 
Please submit comments using the comments table, a separate document by 

2018 04 20 to


Christine Kane
 Julien Gauthier

Julien Gauthier

ExTAG Secretary

	Address:

IECEx Secretariat 

Level 33 Australia Square

264 George Street 

Sydney NSW 2000

Australia

Web: www.iecex.com

	ExTAG Secretary

Mr Julien Gauthier

LCIE S.A.

33 Avenue du General Leclerc

92260 Fontenay-aux-Roses

FRANCE  

Tel: +33 1 40 95 55 26

Fax: +33 1 40 95 89 37

Email : julien.gauthier@fr.bureauveritas.com



COLLECTION OF IECEx / ExTAG DECISION
	Standard: 

IEC 60079-11:2011
(Edition 6.0) 

	Clause: 


7.1

10.1.4.2

	

	Subject:

The spark ignition test with supercapacitor
Status: Draft
	Key words:

· Spark ignition test 
· Supercapacitor

	Date: 2018 03 06
Originator of proposal:
PCEC
TC/SC involved: 



	Background:

In IEC 60079-11:2011(Ed 6) clause10.1.4.2 a2) “Alternatively when an infallible current-limiting resistor is used with a capacitor, consider the capacitor as a battery and the circuit as resistive.“
Question: 
1. May supercapacitors be used in intrinsically safe equipment, and if so how should they be assessed?

2. If a resistor is required to limit the output of the supercapacitor, how should the resistor be rated?

Answer: 
1. Yes, electrochemical capacitors (including supercapacitors, ultracapacitors and electric double layer capacitors) may be used in intrinsically safe equipment. When applying the requirements of IEC 60079-11 Ed. 6, they should be treated as cells or batteries rather than capacitors.

2. A resistor relied upon to limit the output of the supercapacitor shall be rated using the worst case voltage present on the supercapacitor. For its power rating, according to clause 7.1 of IEC 60079-11 Ed. 6,  1.5CU2 should be used.


1） 
2） 
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