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INTRODUCTION

This document contains the compilation of comments and originator observations received on ExTAG/478/CD Draft ExTAG Decision Sheet – The spark ignition test with super capacitor. 

In light of the comments received a revised version, ExTAG/478A/CD Revised Draft Decision Sheet – The spark ignition test with super capacitor has been prepared for comment.
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	DERA Certification B.V.
NL
	
	
	E
	Do not see the need for the DS, a super capacitor is a capacitor and can be seen as such. The standard states: Alternatively when an infallible current-limiting resistor is used with a capacitor, consider the capacitor as a battery and the circuit as resistive.

	Withdrawal of Draft ExTAG Decision Sheet ExTAG/478/CD
	The reason of proposal of this DS is the super capacitor is a new thing for intrinsic safe apparatus. The super capacitor have both capacitor and battery characters. There is no official assessment method for the super capacitor. The comments from ExCB/ExTL present a fact that there is an argument to determine the power of infallible current-limiting resistor, so proposal of this DS is necessary.



	FME

GB
	
	
	General
	We support the proposal provide by MT60079-11, i.e. 

It is not clear what this decision sheet is attempting to achieve. It is worded as a discussion on whether a resistor turns the circuit into a resistive circuit which does not seem and appropriate subject for an ExTAG decision sheet.
The question, and resulting answers, should be modified.
	Change to:

Question: 

1. May supercapacitors be used in intrinsically safe equipment, and if so how should they be assessed?

2. If a resistor is required to limit the output of the supercapacitor, how should the resistor be rated?

Answer: 

1. Yes, electrochemical capacitors (including supercapacitors, ultracapacitors and electric double layer capacitors) may be used in intrinsically safe equipment. When applying the requirements of IEC 60079-11 Ed. 6, they should be treated as cells or batteries rather than capacitors.

2. A resistor relied upon to limit the output of the supercapacitor shall be rated using the worst case voltage present on the supercapacitor. For power rating, 1.5*U2/R should be used.
	Basically agreed, see the detail in TC 31 MT 60079-11 Convenor.

	FMG

US
	
	
	te
	Support the position of MT60079‑11:

It is not clear what this decision sheet is attempting to achieve. It is worded as a discussion on whether a resistor turns the circuit into a resistive circuit which does not seem and appropriate subject for an ExTAG decision sheet.

The question, and resulting answers, should be modified.
	Support the position of MT60079‑11:

Change to -

Question: 

1. May supercapacitors be used in intrinsically safe equipment, and if so how should they be assessed?

2. If a resistor is required to limit the output of the supercapacitor, how should the resistor be rated?

Answer: 

1. Yes, electrochemical capacitors (including supercapacitors, ultracapacitors and electric double layer capacitors) may be used in intrinsically safe equipment. When applying the requirements of IEC 60079-11 Ed. 6, they should be treated as cells or batteries rather than capacitors.
2. A resistor relied upon to limit the output of the supercapacitor shall be rated using the worst case voltage present on the supercapacitor. For power rating, 1.5*U2/R should be used.
	Basically agreed, see the detail in TC 31 MT 60079-11 Convenor.

	NCC

BR
	10.1.4.2
	
	
	We agree.


	
	

	NEPSI
CN
	
	
	
	We do not support the draft decision sheet with the following comments:
1) Clause 10.1.4.2 a) 2) has given the clear answer “to consider the capacitor as a battery and the circuit as resistive”. 

2) Annex B.1.6 Note 4 has offer the option to test circuit with large time constant. 

3) The ANSWER looks offering assessment on the  capacitor-resistor parts.  But those are also clearly described in the standards.


	In case originator could not explain the necessity of DS, we recommend to withdraw the draft DS.
	The reason of proposal of this DS is the super capacitor is a new thing for intrinsic safe apparatus. The super capacitor have both capacitor and battery characters. There is no official assessment method for the super capacitor. The comments from ExCB/ExTL present a fact that there is an argument to determine the power of infallible current-limiting resistor, so proposal of this DS is necessary.



	PTB 1


	Answer
	1)
	Technical
	The capacitance of super capacitors or high performance capacitors is usually in the range of 1 Farad or higher. Super capacitors may provide relatively high ESR-values which, however, cannot be considered with respect to safety technology. It is difficult to test these super capacitors with the spark test apparatus since the times required for charging and discharging are longer than the contact frequency of the STA.

Capacitors in combination with a current limiting resistor (acc. to §8.5) can basically be considered an additional linear source within an intrinsically safe circuit, provided that particular fault conditions applied to the assembly consisting of capacitor and infallible current limiting resistor do not exclude this.


	Answer 1) remove and substitute by:

Super capacitors and capacitors in general in combination with an infallible current limiting resistor can be assessed acc. to §10.4.2, a), 2) as a linear source. The source voltage is the maximum charge voltage of the capacitor and the source current results from the charge voltage divided by the resistance value of the infallible current limiting resistor. 

A.4 applies respecting the node between capacitor and infallible current limiting resistor.
	We agree.

	PTB 2


	Answer
	2)
	Technical
	The application of §7.1 to super capacitors considered a linear source in combination with a current limiting resistor makes no sense, because the numerical value resulting from the product 
(C x U²) used as power consumption in Watt for the resistor, may rise to values which exceed the usual power values for such resistors.

§7.1 does not exclude, that – generally and particularly with super capacitors – the power of the current limiting resistor is rated from the squared charge voltage divided by the resistance value using the equation:

1.5 U² / R 


	Answer 2) remove and substitute by:

Basically, the power of the current limiting resistor shall comply with the requirements resulting from the squared maximum charge voltage divided by the resistance value of the infallible current limiting resistor in consideration of the safety factor.

The calculation of the electrical power of the resistor using 
1.5 U² / R  acc. to §7.1 need not be applied to super capacitors.

	We agree.

	PTB 3
	Note
	①
	Technical
	Reasons, cf. PTB 1 + 2


	Remove note ①
	

	TC 31 

MT 60079-11 Convenor
	
	
	
	It is not clear what this decision sheet is attempting to achieve. It is worded as a discussion on whether a resistor turns the circuit into a resistive circuit which does not seem and appropriate subject for an ExTAG decision sheet.
The question, and resulting answers, should be modified.
	Change to:

Question: 

1. May supercapacitors be used in intrinsically safe equipment, and if so how should they be assessed?

2. If a resistor is required to limit the output of the supercapacitor, how should the resistor be rated?

Answer: 

1. Yes, electrochemical capacitors (including supercapacitors, ultracapacitors and electric double layer capacitors) may be used in intrinsically safe equipment. When applying the requirements of IEC 60079-11 Ed. 6, they should be treated as cells or batteries rather than capacitors.

2. A resistor relied upon to limit the output of the supercapacitor shall be rated using the worst case voltage present on the supercapacitor. For power rating, 1.5*U2/R should be used.


	Basically agree, according to IEC 60079-11:2011(Ed6) clause 7.1”where a resistor and capacitor are connected in series to protect the discharge from the capacitor, the resistor may be considered to dissipate power in watts numerically equal to CU2 where C is capacitance in farads, U is voltage in volts” .should we consider the dissipate power of resistor in 1.5CU2 way?


	TIIS
JP


	
	
	Technical
	TIIS basically agrees on this DS, but we propose to revise the requirement for the power of the current limiting resistor in answer 2). 

The reason is as follows: 

With large capacitance such as a supercapacitor, the value of CU2 gets larger than U2/R which resistance can actually dissipate.

	Change to:
Answer 2) first sentence

According to clause 7.1 of IEC 60079-11: 2011 (version 6.0), the power of the current limiting resistor should meet the smaller one of 1.5 * CU2 and 1.5 * U2/R.
	The capacitance of common super capacitor is 1F or higher. According to IEC 60079-11:2011(Ed6) clause 7.1, the resistor power should assess in 1.5CU2 way. but the power of the resistor may be above the common resistor rating power. So we proposal a better way to solve it.


	UL

US
	
	
	
	Upon seeing the MT60079-11 comments just forwarded today by Colin Cameron, UL-USA agrees with the MT comments and their proposed change.

	
	Basically agreed, see the detail in TC 31 MT 60079-11 Convenor.

	UL DEMKO

DE
	
	
	
	Based on the MT60079-11 comments (provided by Colin Cameron), UL Demko agrees with the MT comments and their proposed change.

	
	Basically agreed, see the detail in TC 31 MT 60079-11 Convenor.

	UL

BR


	
	
	
	ULBR supports the changes into Q&A proposed by MT60079-11.
	None
	Basically agreed, see the detail in TC 31 MT 60079-11 Convenor.
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