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	Background:

In clause 5.6.2  Temperature for small components for Group I and Group II  of IEC 60079-11:2011 it is stated that:
Requirements for temperatures of small components used in Group I or Group II equipment are 

provided in the small component temperature for Group I or Group II electrical equipment 

requirements of  IEC 60079- 0 and the test requirements are provided in the small component 

ignition test of IEC 60079- 0.  

NOTE   Where a catalytic or other chemical reaction can result specialist advice should be sought. 

According to the experience testing of thermocatalytic sensors with Ex ia IIC marking with a platinum sensing element without an enclosure in the homogeneous explosive testing mixture of between 22,5% and 23,5 % v/v diethyl ether and air shall not be considered as sufficient to confirm explosion safety, as such tests do not take into account possible thermocatalytic reactions. It’s shown by the experiments that under specific conditions heating of the sensing element in hydrogen-air mixture can cause an explosion even with switched off power.

Question:  
Is it sufficient to test thermocatalytic sensor (with a platinum sensing element intended to be used in gas analyzers, including those with flow boosters) with Ex ia IIC marking according to IEC 60079-0 as a small component in mixture of between 22,5% and 23,5 % v/v diethyl ether and air?
Answer:  
No, it isn’t, because it doesn’t taken into account that thermocatalytic sensor with a platinum sensing element under high concentrations of explosive gas (including hydrogen/air) can ignite the explosive mixture of (21 ±2)% v/v  hydrogen and air due  to  the  development  of  autocatalysis  reaction.

The sensors acting on the base of a thermocatalytic reaction shall not be marked Ex ia IIC T4 Ga.
The possible way to confirm compliance of the sensors with thermocatalytic sensing elements to EPL Ga is to carry out additional tests in explosive testing mixtures with convection according to IEC 60079-1 Ed.7 clause 4.2 taking into account additional specific requirements to “da” type of protection.
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