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Background:
It was identified in recent TC31 meetings that the requirements in IEC 60079-0 for entry devices such as cable glands are clearly detailed only for typical cable glands, where the constructional and testing requirements are described in Annex A of IEC 60079-0. Devices such as cable transits, having the same function but are not named as cable glands, are available on the market for normal industrial use. Reading IEC 60079-0, Ed 6, could result in the interpretation that such devices need not fulfill the requirements for cable glands, as it is not clear what requirements are to be applied to such devices. IEC 60079-0, Ed 6, says that it applies to cable transits, but includes no specific requirements. To avoid the certification of cable transits for hazardous areas without fulfilling the requirements needed for cable glands, a clear statement is needed that such devices have to fulfill the requirements that would be applicable to cable glands.

During the last meetings of IEC TC31 this problem was identified as a common concern for IEC 60079-0, IEC 60079-31 and IEC 60079-14. As such, this is an issue which should be solved quickly and so this DS is proposed. This issue will be clearly addressed by the next editions of IEC 60079-0, IEC 60079-31 and IEC 60079-14 but this may be some time away. In the meantime this DS is needed to avoid certification of such devices which may lead to unsafe installations.

QUESTION: Do all cable transit devices or entry devices need to fulfill the requirements for cable glands according IEC 60079-0 Clause 16 and Annex A and any other additional requirements in the applicable Type of Protection standards?
ANSWER:  Yes, the requirements for cable glands have to be applied to all cable transit devices or entry devices, where the cable(s) are designated to connect different Ex Equipment enclosures or to lead into an Ex Equipment enclosure.
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