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INTRODUCTION

This document, ExTAG/456A/CD Draft ExTAG Decision Sheet – Temperature rise of the conductor bar for terminals in Level of Protection “eb” according to IEC 60079-7, has been prepared by LCIE.
In light of the comments received, circulated in ExTAG/463/CC, this updated version, ExTAG/456A/CD has been prepared for consideration during the ExTAG Washington, USA, Meeting
Changes to the original edition are shown using the tracking tool.
Christine Kane
If there are no comments received the document will be forwarded for publication. 
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	Background:
In clause 4.2.2.2 of IEC 60079-7 Edition 5.0, it is specified that the temperature rise of the conductor bar for terminals in Level of Protection “eb” shall not exceed 40 K at a test current of 110 %, according to the method of the temperature-rise test of IEC 60947-7-1.
This is a modification of requirements for such terminals compared to the maximum temperature rise of 45 K allowed by clause 4.2.2.2 of IEC 60079-7 Edition 4.

This modification is not given in the table of significant changes between IEC 60079-7 Edition 5.0 and IEC 60079-7 Edition 4, and thus it has not been classified as “minor and editorial” “extension” or ” major technical” change.

Question: 
Shall terminals, certified as Ex components according to IEC 60079-7 Edition 4, be additionally assessed according the new requirements of IEC 60079-7:2015 (Ed. 5.0) concerning the temperature rise of the conductor bar when up-issue of the Ex component certificate is sought by the manufacturer or when the certified Ex component is incorporated into an equipment assessed according to IEC 60079-7:2015 (Ed 5.0)?    

Answer: 
Yes because the acceptance criteria (temperature rise) has changed. 
The decrease of the maximum allowed temperature rise of the conductor bar could, for example, be handled by decrease of the rated current of the terminals previously certified.
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