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INTRODUCTION

This proposed Draft ExTAG Decision Sheet ExTAG/478/CD –The spark ignition test with super capacitor, has been prepared by PCEC China.
While initially discussed during the 2017 ExTAG Washington Meeting the decision was taken during that meeting to recirculate the document, without change, for a six week comment period. 

Please complete the Comments Table, separate document, and return to the Secretariat 

by –

2017 12 11 to

Christine Kane
 Julien Gauthier
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COLLECTION OF IECEx / ExTAG DECISION
	Standard: 

IEC 60079-11:2011
(Edition 6.0) 

	Clause: 


10.1.4.2

	

	Subject:

The spark ignition test with super capacitor
Status: Draft
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	Background:

In IEC 60079-11:2011(Ed 6) clause10.1.4.2 a2) “Alternatively when an infallible current-limiting resistor is used with a capacitor, consider the capacitor as a battery and the circuit as resistive.“
Question: 
For super capacitor or high capacity capacitor, the STA charging time is limited. The super capacitor or high capacity capacitor may not be fully charged during the spark ignition test. Is it possible to use super capacitor with an infallible current-limiting resistor and consider the circuit as resistive?
Answer: 
Yes. The capacitor can be considered as cell during the assessment, the voltage is the charging voltage and current is the charging voltage divided by current limiting resistor resistance.

1） According to IEC 60079-11:2011(Edition 6.0 Annex A, the capacitor discharge voltage and current comply with the standards and pass the spark ignition test.
2） According to IEC 60079-11:2011(Edition 6.0) clause 7.1, the power of the current limiting resistor should meet the requirement of 1.5*CU2.

Note：IEC 60079-11:2011(Edition 6.0) clause 7.1：

①Where a resistor and capacitor are connected in series to protect the discharge from the capacitor, the resistor may be considered to dissipate power in watts numerically equal to CU2 ,where C is capacitance in farads, U is voltage in volts.
②For Level of Protection “ia” and “ib” in both normal operation and after application of the fault conditions given in Clause 5, any remaining components on which the type of protection depends, shall not operate at more than two-thirds of their maximum current, voltage and power related to the rating of the device, the mounting conditions and the temperature range specified. For Level of Protection “ic”, in normal operation, components on which the type of protection depends shall not operate at more than their maximum current and voltage and no more than two-thirds of their power.
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