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Introduction

This document sets out a report from Mr James Birch, Convenor of ExTAG WG 3 – Documentation and Drawing Requirements. The Report will be presented during the ExTAG Split Meeting for discussion and consideration
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WG3 – OD017 - Drawing and Documentation Guidance for IEC Ex Certification – for use by Manufacturers and ExTLS
Activity Report – 26 July 2011
The Draft Version 4 of OD017 was completed and circulated for comment in April 2010. A significant number of additional comments were received in June 2010 requiring attention. These comments have been reviewed, notes inserted and OD017 amended as required. There were a number of comments requiring a significant review of the document and as the delay in release has been lengthy it is recommended that these items be addressed in the next revision of the document.
During the meeting in Melbourne, members of the ExTAG were asked to comment on their approach to clause 30 of IEC 60079.0. The general view was that the instructions were checked to confirm that all aspects were included and for explosion protection aspects. 
This falls short of what was proposed in the revision of OD017 provided at the Melbourne meeting. 

It is proposed that at the very least, because Service Facilities come under the IECEx Certification umbrella, the instruction document be checked to ensure that it contains sufficient information/drawings for a service facility to undertake the work necessary to bring the equipment to ‘as certified’ condition during the overhaul/repair process or alternatively provide instruction for the return of the equipment to the OEM for any repair. Also, to ensure that Service Facilities access the correct instructions, the requirements of IECEx 02 clause 8.1.3 must be observed ensuring that the instruction document be referenced in the certificate for the equipment. It is accepted that most ExTLs reference the instructions in the ExTR, but the Service Facility does not have access to the ExTR due to it being a confidential document. 
Jim Birch

Convener, WG3
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