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INTRODUCTION

This revised draft ExTAG Decision Sheet is based on comments received on ExTAG/243C/CD which was issued as a result of discussions held during the 2012 ExTAG Calgary meeting. A compilation of comments and observations on this document is contained in ExTAG/296/CC. To assist, changes made are in red text. This document is issued for discussion during the ExTAG 2013 Fortaleza Meeting.
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Introduction:

There are some differences in opinion on how to prepare certificates where the end-product equipment (call it Ex d Gate End Box) may be made up of several separately certified Ex equipment or components.

The separately certified Ex equipment or components may have been issued with IECEx certificates to different types of protection and Standards (e.g. Ex m, Ex i, Ex e etc) and the Standards may have different issue numbers as well (one Ex i level transducer may have used IEC 60079-0:2011 with IEC 60079-11:2011, another Ex i level transducer may have been certified some time earlier and may have used IEC 60079-0:2004 with IEC 60079-11:2006. An Ex m encapsulated coil may have used IEC 60079-0:2007 with IEC 60079-18:2009).

When preparing the report and the certificate for the end-product equipment (Gate End Box) this is predominantly an Ex d box. Inside the equipment description we would be describing all the Ex equipment and components that make up the complete end-product, with all the Ex certificates that have been used for these separately certified equipment.

Question 1:  When we prepare the certificate for the end-product equipment, what Standards do we list on page 2 of the certificate? 

Answer 1: All the Standards applicable, including Edition (or year of issue) shall be listed on the page 2 of the IECEx certificate. Where the various parts of the equipment use different certificates, the IEC Standards on page 2 of the CoC shall list  the ‘oldest’ edition from all the applicable certificates (for example, if Ex d certificate is to IEC 60079-0:2011, but Ex e certificate is to IEC 60079-0:2007, the CoC will list IEC 60079-0:2007), unless a gap analysis has been conducted and reported to determine if the product still meets the requirements of the standards being stated in the IECEx Certificate.

In addition, complete details of the certificates for the separately certified equipment and components shall be provided in the equipment description.

Question 2: What types of protection should be listed in the marking code? 

Answer 2: The marking code must list all the types of protection used by the equipment and its parts, with the symbols for the various types of protection to appear in alphabetical order, as provided in IEC 60079-0:2011 Clause 29.6. 
The symbol “ic”, if involved with other types of protection, shall always occur first in accordance with 12.1 of IEC 60079-11:2011.
Question 3: Which IECEx TR and QAR should be listed in the certificate for the end-product equipment?

Answer 3:  The certificate must list the IECEx TR  for the end-product equipment  and must list  the QAR(s) for the location(s) associated with the production of the end-product equipment . It need not list the IECEx TR’s  relevant to the separately certified Ex equipment or  Ex components as these are  be listed in the ExTR by reference to the relevant IECEx certificate of conformity.
The QAR(s) for the end-product equipment shall indicate all involved types of protection, even those types of protection that are only part of separately certified Ex equipment or components that are assembled as part of the  end-equipment.  Within the body of the end-product QAR(s), details shall be provided that differentiate between those types of protection that are produced by the overall end-product equipment manufacturer, and those types of protection that are only part of separately certified Ex equipment or components.”
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