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INTRODUCTION

This ExTAG Draft Decision Sheet was prepared by SGS BASEEFA and is issued for a 4 week comment period.
Please submit comments using the attached comments table by -

2015 04 14 to

Christine Kane
If no comments are received the document will proceed for publication.

On behalf of Mr. Gauthier

Julien Gauthier
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COLLECTION OF IECEx / ExTAG DECISION

	Standard:
IEC 60079-7:2006
IEC 60079-15:2010

	Clause:  

4.2.3.4
7.3.5
	Date: 2014-03-10  Draft
Originator of proposal: SGS Baseefa


	Subject:

Card Edge Connectors
Status of document:
Draft

	Key words:

· PWB
· Edge Connector
	TC/SC involved: 

MT 60079-7  MT 60079-15

	Background:  
Clause 4.2.3.4 of IEC 60079-7: 2006 and clause 7.3.5 of IEC 60079-15: 2010 both cite ‘card edge connectors’ as typical examples of a pluggable connection in the notes associated with those clauses.
However, clause 4.2.1 of IEC 60079 7: 2006 (Electrical connections, General) states: 

‘Each type shall, as applicable: 

f) except as permitted by the earth continuity test of IEC 60079-0, provide contact pressure that is not applied through insulating materials’

Since the card edge, in this case a PCB, has to include an insulating material then contact pressure must depend on the insulating material.

The same requirement exists in clause 7.1 f) of IEC 60079-15: 2010.
This apparent contradiction has existed for a considerable time and is continuing in the FDIS text for the next edition of 60079-7 for both Ex eb and Ex ec (Clauses 4.2.1 (f) General, 4.2.3.4 Ex eb and 4.2.3.5 Ex ec).
Since the reference to edge connectors is in a note, the formal resolution would be to discount the note.  However, the note was presumably put there for a purpose, indicating that an edge connector would be acceptable.

Question: 

How, rationally, can the inconsistencies be resolved?  Is an edge connector permitted?

Draft Answer:
Because edge connectors are specifically mentioned as acceptable, the MT of 60079-7 and 60079-15 must have assumed that 4.2.1(f) of 60079-7 and 7.1(f) of 60079-15 did not take precedence in this particular case.  The term “edge connector” is also assumed to include pin-header connectors and similar devices.
ExCBs are invited to comment, particularly if they have recently issued certification for equipment containing an edge connector.  Should there be differentiation between edge connectors used in Equipment EPL GB and EPL Gc?
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