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INTRODUCTION

Draft Decision Sheet ExTAG/373/CD Scope exception regarding LED light sources was prepared and issued to Members for comment.

Comments received were collated in ExTAG/395/CC which also contains responses from the Originator, UL LLC.

This revised Draft Decision Sheet ExTAG/373A/CD has been prepared taking into account comments received and is issued for final consideration during the 2015 ExTAG Christchurch meeting.
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COLLECTION OF IECEx / ExTAG DECISION
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	Subject:

Scope exception regarding LED light sources
Status of document: 

Draft
	Key words:

· Optical radiation

· Light-emitting diode

· LED
· Luminaire
	Date: 2015 08 28
Originator of proposal: UL LLC

TC/SC involved: 

IEC/TC 31 MT 60079-28

	Background
Various interpretations are being made by IECEx ExCB staff regarding Item 2) under the paragraph that details Scope exceptions.  As written, Item 2) of the Scope exceptions reads…

2) All luminaires (fixed, portable or transportable), hand lights and caplights; intended to be

supplied by mains (with or without galvanic isolation) or powered by batteries:

– with continuous divergent light sources (for all EPLs),

– with LED light sources (for EPL Gc or Dc only).
NOTE 2 Continuous divergent LED light sources for other than EPL Gc or Dc are not excluded from the standard due to the uncertainty of potential ignition concerns regarding high irradiance.
The various interpretations involve which applications of LED light sources are excluded, and which are included, under IEC 60079-28.

The following are some of the various ExCB interpretations…

· Interpretation 1: Continuous divergent LED light sources are excluded from IEC 60079-28 for all EPLs. 

Reason 1:The 1st dash of this Scope exception does not specify any light source.

· Interpretation 2: Only continuous divergent non-LED light sources are excluded from IEC 60079-28 for all EPLs. 

· Reason 2: The text of Note 2 under Item 2) of the Scope exceptions provides clarification that continuous divergent LED light sources for other than EPL Gc or Dc are not excluded from the standard.
· Interpretation 3: Assuming 1 above is correct, then divergent pulsed LED light sources are also excluded from IEC 60079-28 for only EPLs Gc and Dc.

Reason 3:  The 2nd dash of this Scope exception does not specify convergent versus divergent or continuous versus pulsed, and Interpretation 1 already excludes all convergent divergent LED applications.
· Interpretation 4: Assuming 2 above is correct, then LED light sources are only excluded from IEC 60079-28 if the LED light source is continuous divergent and is only for EPLs Gc and Dc.
Reason 4: The text of Note 2 under Item 2) of the Scope exceptions provides clarification that only continuous divergent LED light sources for EPL Gc or Dc are excluded from the standard.
Question

What LED light sources are excluded from the scope of IEC 60079-28?
AnswerLED light sources are only excluded from IEC 60079-28 if the LED light source is continuous divergent and is only for EPLs Gc and Dc.

The reason for this is based on the text of Item 2) of the Scope exceptions, when read together with the text of Note 2 under Item 2) of the Scope exceptions which provides clarification that only continuous divergent LED light sources for EPL Gc or Dc are excluded from the standard.
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