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	Question.
The above clause has been amended for Edition 5 to define the requirements for the use of capacitors for coupling between Intrinsically Safe and Non-Intrinsically Safe circuits. As currently written, this clause looks only at the potential energy transfer and does not assume that the non-intrinsically safe parameters will affect the intrinsically safe circuit.

This clause:

a) defines limitation for energy transmitted (the following formula is assumed):
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Where:
C = maximum capacitance value (including tolerances)


Um = maximum connected non-intrinsically safe voltage 

The maximum calculated energy shall comply with the values listed in Clause 10.7 (incorrectly stated in the standard as Clause 10.8):

Group I
1500μJ

Group IIA
950μJ

Group IIB
250μJ

Group IIC
50μJ

This is essentially the energy stored in each capacitor only.

b) includes the need for taking into account all possible transients without further guidance. It is assumed that the maximum short circuit current should be taken into account:
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Where:
Um = maximum connected non-intrinsically safe voltage


Xc = minimum single capacitor impedance at the highest nominated frequency
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As this current may be transient in nature, it is assumed that it would be used in determining transient ratings for components, particularly semiconductors.

c) requires a voltage test of 2U + 1000V (minimum 1500V) at 50Hz nominal only, no account is taken for high frequencies.

d) does not accept that the non-intrinsically safe voltage Um can be seen at the intrinsically safe circuits or charge internal capacitance, even though voltage limitation is non-existent.

e) states that the use of blocking capacitors does not provide for galvanic isolation of the intrinsically safe circuitry in accordance with this clause, except for separating DC circuits. For AC, the capacitors are treated as a variable impedance dependant upon frequency yet assumes only transient energy transfer.

f) uses Um and the maximum nominated frequency as though they are infallible parameters.

To be considered as an infallible assembly, each capacitor should be rated (for Um) in accordance with Clause 7.1.

This decision sheet provides an interpretation of the clause as it is currently published.

 

Answer. 
Based on the clause as written, where blocking capacitors are used between IS and Non-IS circuits, the following requirements should be met:

1. Confirm rating of each capacitor in accordance with Clause 7.1.

2. Perform dielectric strength test in accordance with Clause 6.3.12.

3. Determine capacitive energy that may be stored and transmitted to the hazardous area:
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Where:
C = maximum capacitance value (including tolerances)


Um = maximum connected non-intrinsically safe voltage 

The maximum calculated energy shall comply with the values listed in Clause 10.7.

4. Ensure protection against transients for all infallible components at the following current:
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Where:
Um = maximum connected non-intrinsically safe voltage


Xc = minimum single capacitor impedance at the highest nominated frequency
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